Vücudumuzdaki Toksinler ve Etkileri
Haziran 4, 2024Mevsim Geçişlerinde Enerjimizi Nasıl Koruruz?
Ekim 15, 2024Yazın gelmesiyle birlikte sıcaklık kendini günden güne hissettirmeye başladı. Termometreler 30 derecenin üzerine çıkıyor. Bu havalarda insanlar buldukları gölgelerde, esen bir yerlerde serinleyip vücut ısısını dengelemeye çalışıyorlar. Sıcak havaların da etkisiyle gelen bir durum da yorgunluk hissidir.
İnsan vücut sıcaklığının ölçümlerinde dış iklim ve dış sıcaklık değerleri etki etmektedir. Beslenme şekli, alkol ve sigara tüketimi sonrası ölçülen vücut sıcaklığı seviyesinde farklılıklar görülmüştür. Ayrıca spor yapan, güç kuvvet gerektiren eşya taşınması gibi durumlarda da vücut sıcaklığımız artacaktır. Vücut ısımız arttığında doğal olarak terleriz. Terleme, insanların derilerinde bulunan ter bezlerinden bir miktar su ile çözünmüş katıların salgılanmasıdır. Terlemenin temel amacı vücut sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir.
Terlemenin belirtileri arasında yorgunluk hissi de mevcuttur. Yorgunluğun sebebi ise vücut kendini soğutmaya çalıştıkça enerji üretir ve su kaybeder. Tüm enerjiyi vücut ısısını dengelemek için kullandığı için yorgunluk kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda bol bol su içilmeli ve gerekirse takviye alınmalıdır.
Vücudun enerji üretim merkezleri olan mitokondride NADH, elektron taşıyıcı zincirinde bulunur. NADH’den elektronlar çekilir ve zincirdeki diğer elektron taşıyıcısına aktarılır. Bunlar sonucunda enerji serbest kalır ve ATP sentezi için kullanılır. NADH’nin sağladığı olumlu gelişmeler yorgunluktan kurtulmak, kas gücü ve dayanıklıkta artış, zihinsel ve fiziksel enerjilerde artış gibi önemli olaylardır.