Anksiyeteyi Azaltacak Besinler
Nisan 25, 2024Kozmetik ve Temizlik Ürünlerinin Sağlığımıza Zararları
Haziran 4, 2024Selenyum Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Selenyum; bağışıklık sistemi fonksiyonunu, doğurganlığı ve zihinsel yeteneği destekleyen, metabolizma ve tiroidde önemli rol oynayan, “Se” sembolü ile bilinen bir mineraldir. Doğada ise daha öok toprak ve su yoluyla alınan selenyum, vücutta antioksidan olarak işlev görür ve hücrelerde oksidatig stress oluşumunu engellemede yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır ve iltihaplanmaları azaltabilir.
Selenyum, vücudun kendi başına üretemediği için dışardan besin ya da takviye yoluyla alması gereken ve DNA yapımında rol oynayan, önemli bir mineraldir. Doğal olarak su ve bazı besinlerde bulunur ve metabolizma sağlığı için önemlidir. Selenoprotein adı verilen çeşitli enzimlerin ve proteinlerin önemli bir bileşenidir. Aynı zamanda bu proteinler üreme ve tiroid hormonlarının metabolizmasında da rol oynar. Selenyumun çoğu kas dokusunda depolanır.
Selenyum Niçin Kullanılır?
Selenyumun faydaları incelendiğinde en önemli rolünün antioksidan sisteminde yer almasıdır. Hücrelerde bulunan selenyum, glutatyon peroksidaz adlı bir enzimin yapısında, aktif bir bileşen olarak görev yapar. Oksidatif stres, hücrelerde serbest radikallerin birikmesi sonucu ortaya çıkan zararlı bir durumdur ve selenyum minerali bu radikalleri nötralize ederek hücrelerin DNA, protein ve diğer yapılarına zarar vermelerini engeller. Tiroid bezleri, selenyum içeren enzimler ile tiroid hormonlarını üretir ve bu hormonlar vücut metabolizmasının düzenlenmesinde, enerji üretiminde ve hücresel büyüme kontrolü görevlerini yaparlar. Bu sebeple doğru düzeyde selenyum alımı, tiroid bezlerinin fonksiyonlarının dengeli çalışmasına katkıda bulunabilirler.
Selenyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Selenyum eksikliğinde, özellikle bağışıklık sistemi sorununa bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, konsantrasyon problemleri gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca HIV ve AIDS gibi cinsel hastalıkların ilerlememesi açısından önemlidir.
- Anemi,
- Tiroid hastalığı,
- Kabızlık,
- Anovülasyon,
- Guatr,
- Hipotiroidizm,
- Beslenme kardiyomiyopatisi,
gibi durumlar, selenyum eksikliği durumunda görülen belirtiler ve rahatsızlıklardır.
Selenyum İçeren Besinler Nelerdir?
Kişilerin vücuttaki selenyumu düzeyleri selenyum içeren besinleri dengeli tüketmeleri ile sağlanabilir. Özellikle uskumru ve ton balığı gibi deniz ürünleri, selenyum açısından zengindir. Ek olarak tavuk, hindi, sığır eti ve yumurta gibi çeşitli hayvansal ürünler de selenyum içerir. Tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, kepekli pirinç, ayçiçeği tohumu, kabak çekirdeği ve fındık gibi ürünler de selenyum içermektedir.
KAYNAKÇA