C Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur? Faydaları nelerdir?
Eylül 8, 2023L-Arginin ve Kalp Sağlığı
Eylül 29, 2023
Nikotinamid Mononükleotid yani bilinen adı ile NMN, vücutta yer alan NAD+ (Nikotinamid Adenin Dinükleotid) adlı koenzimin öncü molekülüdür. Bu molekül de aslında NAD+ gibi vücutta bulunmaktadır ve vücutta başlıca önemli görevleri bulunmaktadır. Bu görevlerden bazıları ise, metabolizma sürecinde yer almak, enerji üretimine katkı sağlamak, DNA onarımına yardım etmek, antioksidanlara karşı vücudu savunma ve yaşlanma karşıtı etkiler gösterme gibi görevlerdir.
NMN, vücut içerisinde NAD+’a dönüşebilmektedir ve bu sayede vücuttaki NAD+ seviyesini de artırmaktadır. NAD+ seviyelerinin artması ise vücuda enerji üretimi artışı ve mitokondri fonksiyonlarında olumlu destek artışı olarak geri dönen bir işlemdir. Bunlarla birlikte NMN’nin potansiyel birçok faydası bulunmaktadır.
NMN’nin Potansiyel Faydaları
Enerji Üretimi
NMN, hücrelerdeki NAD+ seviyelerini artırarak, mitokondrilerde enerji üretimini desteklemeye yardımcı olabilir. Bu yardım ile vücudun fiziksel dayanıklılığını ve enerji seviyelerini artırabilir.
Antioksidan Etki
NMN, hücrelerde antioksidan enzimlerin aktivasyonuna katkıda bulunabilmektedir ve bu katkısı ile serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yönelik etkiler gösterebilmektedir.
DNA Onarımı
NMN, DNA onarım süreçlerinde rol alan enzimlerin aktivasyonunu destekleyebilmektedir. Bu destek sayesinde hücrelerin DNA hasarını daha etkili bir şekilde onarmasına yardımcı olma potansiyeli taşımaktadır.
Antiaging Etki
NMN, yaşlanma sürecinin yavaşlatılmasına yardımcı olabilecek güçte olan potansiyel bir anti-aging bileşik olarak adlandırılan moleküldür. NAD+’ın seviyesinin yaşlanma ile azaldığı düşünülür, buradan yola çıkarak da aynı şekilde, NMN’in NAD+ seviyelerini artırarak yaşlanma süreçlerini yavaşlatabileceği öne sürülmektedir.
Vücut Ağırlığını Azaltma
Yapılan araştırmalar sonucunda NMN’nin kan basıncını düşürüp kolesterolü azalttığı gözlemlenmiş ve bu bulgular ile de NMN’nin metabolik stabilize edici etkilerinin olduğu kanısı güçlenmiştir.C Vitamini, immün fonksiyonda sinir dokusundaki transmitterlerin ve hormonların üretiminde, karnitin sentezinde ve diğer besinlerin emiliminde ve kullanımında çok önemlidir.