Resveratrol nedir? Faydaları nelerdir?
Eylül 8, 2023NAD+ ve NADH Arasındaki Farklar Nelerdir?
Eylül 8, 2023NADH Nedir?
NADH ya da uzun adı ile Nikotinamid-Adenin-Dinukleotid-Hydrid olan bu madde, insanların vücudundaki hücrelerde yer alan önemli bir koenzimdir. Her insanın vücudunda bulunan bu madde vücut tarafından üretilmektedir. NADH, vücudun enerji üretimi için gereken ihtiyacını sağlamaya yardımcı olur. Hücrelerin hepsinde enerji üretimi için bulunan Koenzim Q1 olarak da tanımlanır.
Bir diğer deyişle, Niasin’in (B3 Vitamini) biyolojik olarak aktif formudur. Hidrojenin biyolojik şekli olan NADH, bütün hücrelerde bulunan oksijen ile reaksiyona girer, su ve enerji oluşturur. Bir hücrenin ne kadar çok enerji ürettiği ve uzun yaşadığı ise içerisinde ne kadar NADH barındırdığı ile doğru orantılıdır ve tüm canlıların hücrelerinde mevcuttur .
Neden Takviye edici gıda kullanılmalı?
Enerji üretiminin sağlanması için vücudun ihtiyaç duyduğu şeyler oksijen, glikoz ve nadh’tır. Oksijen olmadan insanların yaşayamadığı gibi, hücreler de glikoz ve nadh olmadan yaşayamaz. Doğal sebeplerden dolayı da hücre ölümleri gerçekleşebilir. Örneğin, yaşa bağlı olarak hücrelerin enerji seviyelerinde düşüş gözlemlenir, belli bir oran altında ise hücre ölür ve vücudun hastalığa yakalanma riski artar.
Hücreler içerisinde yaşamsal işlevleri için enerji sağlamak adına özelleşmiş bir organel bulundurur. İnsan vücudunda üretilen enerjinin %95’lik kısmı mitokondri tarafından gerçekleştirilir. Mitokondriler hücrelerin çoğalma, büyüme ve gelişme gibi işlevlerini sağlayabilmesi için gereken enerji üretimini sağlar. Nadh ise hücreler için son derece hayati önem taşıyan mitokondride çok önemli bir göreve sahiptir.
İnsan vücudunun doğal bir şekilde üretebildiği nadh, yaş ilerlemesi, kronik yorgunluk sendromu, depresyon gibi vücuttaki nadh oranını düşüren durumlarda dışarıdan takviye olarak da alınabilmektedir. İnsan vücudundaki tek görevi enerji üretimine destek olmayan nadh 1.000’den fazla metabolik reaksiyonu tetikler ve kontrol eder.
Beyin fonksiyonu ve mutluluk düzeyi gibi vücut değerlerini etkileyen serotonin, dopamin, norepinefrin gibi nörotransmitterlerin oluşmasında önemli rol oynayan NADH’ın yapılan çalışmalarda bu nörotransmitterlerin üretimini hızlandırdığı ve buna bağlı olarak beyindeki kimyasalları düzenlediği görülmüştür.
Kaynakça:
- The assessment of the energy metabolism in patients with chronic fatigue syndrome by serum fluorescence emission. Altern Ther Health Med, 18(1), 36-40 (2012).
- Mitochondrial regulation in pluripotent stem cells. Cell metabolism, 18(3), 325-332 (2013).
8) Birkmayer GD. NADH, the Biological Hydrogen: The Secret of Our Life Energy. Basic Health Publications, Inc.. (2009). - Does oral coenzyme Q10 plus NADH supplementation improve fatigue and biochemical parameters in chronic fatigue syndrome?. PMID: 25386668. DOI: 10.1089/ars.2014.6181