NAD+ Yaşlanma ve Sağlık Üzerine Potansiyel Faydaları
Aralık 13, 2023Selenyum Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Nisan 25, 2024Anksiyeteyi Azaltacak Besinler
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal reaksiyon sonucu korku ve huzursuzluk gibi duyguların hızlı ve yoğun şekilde yaşandığı psikolojik bir durumdur. Genelde beyinde doğal olarak bulunan kimyasallarda oluşan belirsizlik meydana gelen anksiyete; genetik faktör, stres, kronik rahatsızlıklar, uyuşturucu madde kullanımı oluşuma zemin hazırlar. Çocukluk dönemindeki travmatik olaylar, stres unsurları karşısında kişiyi çok daha duyarlı birine dönüştürür ve bu da gelecekteki anksiyete problemine yol açar.
Anksiyete Belirtileri:
Hafif, orta ve şiddetli şekilde ortaya çıkabilen anksiyetenin fiziksel ve duygusal belirtileri vardır. Kişi kendini huzursuz, gergin ve sinirli hisseder. Hızlı nefes alıp terler ve konsantrasyon sorunları yaşar. Fiziksel belirtileri arasında da baş ve mide bulantısı, soğuk terleme ve karın ağrısı bunlardan birkaçıdır.
- Gergin ve endişeli olma,
- Kalp çarpıntısı,
- El ve ayaklarda istemsiz titreme,
- Panik ve korku hissetme,
- Karamsarlık,
- Uyku bozukluğu gibi durumlar da görülür.
Anksiyeteyi Azaltan Besinler
Omega-3, beyin sağlığı için önemlidir ve anksiyete düzeyini azaltır. Somon, sardalya, ceviz gibi ürünler yüksek dozda Omega-3 içerir. Hindi, tavuk, yumurta, mercimek gibi protein kaynakları, serotonin üretimine yardımcı olan maddeleri içerir. Bunun yanında magnezyum, kasları rahatlatır ve sinir sistemi fonksiyonlarını destekleyen bir mineraldir. Ispanak, badem ve tam tahıllı yiyecekler magnezyum açısından zengindir. Son olarak antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak, stresle başa çıkma konusunda oldukça iyidir. Renkli biberler, meyveler ve kuruyemişler antioksidan bakımından zengin besinlerdir.
KAYNAKÇA
https://www.psikologofisi.com/blog/anksiyetenize-iyi-gelecek-besinler
https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/anksiyete-nedir-anksiyete-belirtileri-nelerdir#:~:text=%C4%B0la%C3%A7%20tedavisi%3A%20%C3%87e%C5%9Fitli%20depresyon%20ila%C3%A7lar%C4%B1,konu%C5%9Fma%20terapisi%20olarak%20da%20adland%C4%B1r%C4%B1l%C4%B1r